RSS
 

Kolorowe i wielosmakowe ciasto jaglane

24 cze

jaglany pleśniak4

Znacie takie ciasto, które występuje pod różnymi nazwami: Szarpana Mańka, Prezesowa, Pleśniak? A może znacie jeszcze i inne nazwy. To ciasto składa się z dwóch białych warstw, jednej kakaowej, warstwy dżemu oraz bezowej pianki z białek. A więc to jest takie właśnie ciasto, ale zrobione z kaszy jaglanej. Do jego wykonania użyłam białego cukru, ponieważ innego nie miałam pod ręką, ale jestem pewna, że można je zrobić z miodem, cukrem brązowym lub czymkolwiek innym (stewią?).  Wykonanie nie jest trudne. Wymaga tylko trochę mieszania. A kto by nie umiał mieszać? ;)

Składniki (na formę tzw. keksówkę):

1/2 opakowania (175 g) kaszy jaglanej

szczypta soli

1 całe jajko + 1 żółtko

4 – 5 łyżek cukru

3 łyżki oleju rzepakowego

3 łyżki otrębów (użyłam pszenne)

3 łyżki mąki (dowolnej)

skórka z 1 pomarańczy

3 łyżki jogurtu naturalnego lub maślanki

warstwa słodka: dowolny dżem lub marmolada ok. 4 – 5 łyżek (można więcej)

warstwa ciemna: 1 łyżka naturalnego kakao + 1 łyżka cukru + 1 łyżka jogurtu/maślanki

warstwa owocowa: 2 duże jabłka + 1 łyżeczka cukru + 1 łyżka soku z cytryny

warstwa wierzchnia: 1 białko + 4 łyżki cukru +1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + szczypta soli

do posypania wierzchu: 2 – 3 łyżki płatków owsianych

ewentualnie odrobina oleju do posmarowania foremki

jaglany pleśniak1

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną zalewamy wodą około 2 cm powyżej poziomu kaszy, dodajemy szczyptę soli i gotujemy do miękkości „na gęsto”. Od czasu do czasu mieszamy i dolewamy po trochu wody, aby kasza nie przywarła do dna.

Kiedy się ugotuje lekko ją studzimy i dodajemy: otręby, olej, mąkę, cukier (lub miód), maślankę, jedno całe jajko i jedno żółtko oraz pokrojoną w drobną kostkę surową (lub ugotowaną w syropie cukrowym, a w ostateczności gotową kandyzowaną) skórkę z jednej pomarańczy. Wszystko mieszamy łyżką. Masa będzie dość płynna, ale podczas pieczenia zetnie się.

Połowę masy wlewamy do foremki i na wierzch ostrożnie nakładamy dżem (lub marmoladę).

Do pozostałej części masy dodajemy kakao, cukier oraz maślankę. Mieszamy łyżką i wylewamy na warstwę dżemu.

Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na grubej tarce. Dodajemy łyżeczkę cukru oraz sok z cytryny. Mieszamy i nakładamy na ciemną warstwę.

Białko ubijamy ze szczyptą soli. Kiedy jest już sztywne dodajemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Dobrze, aby dodany cukier całkowicie się rozpuścił, ale jeśli tak się nie stanie to nie ma tragedii ;) Bezową piankę układamy na jabłkach.

Wierzch posypujemy płatkami owsianymi i wstawiamy do pieca nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy około 50 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i doglądając, aby ciasto nie spaliło się (szczególnie wierch), pieczemy jeszcze kolejne 10-15 minut. Jak ostygnie wyciągamy z foremki. Wtedy daje się ładnie pokroić. Skąd wiem, że na ciepło kroi się ciężko? Bo… nie wytrzymałam ;)

jaglany pleśniak3

Smacznego!

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz