RSS
 

Kopytka dyniowe z szałwią i parmezanem

23 wrz

Sezon dyniowy w mojej kuchni mogę uznać za rozpoczęty. Chociaż bliższe prawdy będzie stwierdzenie, że ja sezonu dyniowego nigdy nie kończę. Jesienią zamrażam kostki dyni, aby nawet wiosną cieszyć się jej smakiem i korzystać z antynowotworowych wartości. Przeczytajcie o nich na końcu wpisu. Dlatego zamiast zwykłego makaronu i zwykłych kopytek zrobiłam takie cudowne z dynią, szałwią i parmezanem. I nawet teraz, kiedy o nich piszę mam ślinotok. Zresztą nie tylko mój organizm domaga się powtórki. I będzie! W ten weekend! Na energię na niedzielne bieganko w sam raz :)

Składniki (porcja dla 3-4 osób):

300 g upieczonej dyni Hokkaido (ok. 1/2 dyni surowej)

400 g ziemniaków

230 g mąki pszennej  + mąka do podsypywania

1 jajko

1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

sól, pieprz

masło do smażenia

świeże listki szałwii (ok. 40 szt.)

4 łyżki tartego sera typu parmezan

Przygotowanie:

1. Dynię należy umyć, odciąć ogonek, rozkroić na pół, wyjąć pestki, wstawić do piekarnika ustawionego na 200 stopni i piec około 20 minut. Po upieczeniu zmiksować blenderem razem ze skórką. Skórka dyni Hokkaido mięknie pod wpływem temperatury.

2. Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie, a następnie odcedzić i jeszcze gorące przecisnąć przez praskę lub dokładnie ugnieść. Przestudzić.

3. Ziemniaki wymieszać z dynią, dodać jajko, odrobinę soli i pieprzu oraz słodką paprykę w proszku. Wymieszać wszystko dokładnie.

4.Zagotować garnek z osoloną wodą (1,5 – 2 litry).

5. Na blat kuchenny nasypać około 1 – 2 łyżki mąki. Urwać 1/4 ciasta i uformować z niej wałek, podsypując mąką, bo ciasto będzie się mocno kleić. Nożem kroić ukośnie kluski.

6. Wrzucać do gorącej wody partiami (czyli jeden wałeczek – jedna partia) i wyjmować po około 30 sekundach po tym, jak wypłyną na powierzchnię.

7. Kopytka można podawać na dwa sposoby: gorące polać roztopionym masłem, w którym podsmażamy listki świeżej szałwii albo podsmażać na patelni na maśle, a pod koniec dodać szałwię. Listki szałwii powinny być chrupiące.

8. Zjadamy obowiązkowo z jakąś sałatką.

 

Smacznego!

Dynia to bogate źródło węglowodanów, a przy tym jest niskokaloryczna (28 kcal/100 g). Przyspiesza regenerację dzięki wysokiej zawartości witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Jest bogata w B-karoten, ma sporo potasu, wapnia, fosforu i witamin z grupy B, zwłaszcza B2. Ponieważ jest zupełnie pozbawiona sodu pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia. Nie jest jednak wskazana przy cukrzycy, ponieważ ma wysoki indeks glikemiczny. Im mocniejszy kolor, tym więcej witamin. A jako że jest bogata w antyoksydanty to wykazuje działanie antynowotworowe.

WEEKENDOWE WARSZTATY ODCHUDZANIA I ODŻYWIANIA

w Pensjonacie pod Wierzbami – sprawdź!

 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii Antynowotworowe, Dania główne, Energia

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Teresa

    7 października 2016 o 22:53

    Uwielbiam dynię w każdej wersji, jestem pewna, że w tym wydaniu jest przepyszna!