RSS
 

Czipsy soczewicowo-jaglane

23 sie

czipsy1

Jeśli już musi być kalorycznie to niech przynajmniej będzie zdrowo :) W końcu każdy ma czasem ochotę zgrzeszyć ;) A te czipsy to taki grzech od razu z pokutą. Poza tym jedno jest pewne – energia z tego będzie na bank! :)

Składniki:

1 szklanka czerwonej soczewicy

1 szklanka kaszy jaglanej

woda

czipsy2

Przygotowanie:

Soczewicę i kaszę wsypujemy do miski i zalewamy 2 szklankami wody. Zostawiamy na noc, a przynajmniej na kilka godzin. Następnie wszystko miksujemy na gładką masę, dodajemy szklankę wody i sól (około 2/3 łyżeczki), mieszamy i smażymy małe naleśniczki. Część z nich możemy nadziać czym tylko chcemy, następnie złożyć lub zawinąć i obsmażyć na oleju. Będzie z nich świetna, chrupiąca i trochę kaloryczna przekąska.

Z reszty robimy czipsy. Placki kroimy w trójkąty i smażymy w dużej ilości oleju aż będą chrupiące. Ja zaraz po usmażeniu, gdy były jeszcze gorące, posypałam je świeżym tymiankiem, aby nabrały aromatu.

czipsy3

Smacznego!

 
Komentarze (5)

Napisane przez w kategorii Bezglutenowo, Energia, Przekąski

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Beata

    23 sierpnia 2015 o 10:04

    Wow! Świetny pomysł :-)

     
  2. ~gin

    24 sierpnia 2015 o 18:21

    Ciekawy pomysł :)

     
  3. ~Iza Geryszewska

    6 kwietnia 2016 o 17:07

    Anula zamawiam te chipsy na najblizsze zajecia dla moich dzieci! Nie odmawiaj tylko zrobienia:) dzieciom sie nie odmawia:)

     
    • Kuchnia Biegacza

      6 kwietnia 2016 o 17:11

      No skoro nie mam wyjścia… ;) poddaję się! Będą chipsy :) Trzeba będzie je tylko przed uczelnianą gawiedzią skryć, bo możesz nie dowieźć do domu ;)