RSS
 

Placki z cukinii

07 lip

placki z cukinii3

Biegacze! Czas na cukinię! Nie odmawiajmy sobie zdrowia :)

Kiedyś wydawało mi się, że cukinia to takie zwykłe, bezwartościowe warzywo. Od kiedy dowiedziałam się jednak o jej wartościach odżywczych i właściwościach odchudzających (niskokaloryczna!) to staram się ją używać jak najczęściej, a zwłaszcza teraz, gdy jest świeża, polska i można ją wyhodować samemu. O cukinii możesz przeczytać TUTAJ lub na dole wpisu.

placki z cukinii2

Składniki (porcja dla 3 osób):

2 małe cukinie

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki koperku

2 łyżki maślanki lub jogurtu

2 łyżki otrębów

4 łyżki mąki

3 jajka

sól

pieprz

olej do smażenia

placki z cukinii1

Przygotowanie:

Cukinię myjemy, obcinamy końcówki i ścieramy na grubej tarce. Cebulę dość drobno siekamy, czosnek wyciskamy i dodajemy do cukinii. Następnie dodajemy resztę składników: mąkę, otręby, jajka, koperek, sól i pieprz. Wszystko mieszamy i smażymy placki. A jak? Jeśli nie musimy zbytnio dbać o linię to na oleju. Jeśli jesteśmy na diecie – bez tłuszczu. Ale nie da się ukryć, smażone na oleju są chrupiące i smaczniejsze od tych smażonych na suchej patelni. Można je jednak lekko podrasować sosem na bazie gęstego jogurtu z czosnkiem, solą i koperkiem. Najlepiej smakuje z dodatkiem ulubionej surówki, np. z białej kapusty lub marchewki z jabłkiem oraz sałatką z ziemniaków.To mój ulubiony zestaw.

placki z cukinii4

Smacznego!

Cukinia to łagodne w smaku i lekkostrawne warzywo o niskiej wartości kalorycznej – 100 g to tylko 16 kcal. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1 i beta karoten. Ogromną zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie, a więc warzywo to umożliwia  swego rodzaju detoks i stanowi ochronę przed szkodliwymi dla naszego organizmu substancjami. Ponadto cukinia odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością oraz osobom spożywającym duże ilości mięsa i cytrusów. Ponieważ cukinia, jak każde warzywo, traci część swoich cennych składników podczas obróbki cieplnej, dlatego młode sztuki warto jeść jako przekąskę na surowo, na przykład z dipem.

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Konczi i Szpileczka

    7 lipca 2014 o 10:34

    Bardzo lubię takie placuszki

     
  2. ~karol34

    8 lipca 2014 o 08:26

    bardzo dobre, polecam

     
  3. ~przepismamy

    8 lipca 2014 o 08:26

     
  4. ~Na zdrowie

    8 lipca 2014 o 08:40

    Biegacz potrzebuje sporej dawki energii, witamin, minerałów.
    Zapewnia je sobie w bardzo smakowitej postaci.
    Potem biega z uśmiechem, bo jak może być inaczej po takim śniadaniu. :)

     
  5. ~Kuchnia i Podóże

    8 lipca 2014 o 08:45

    Super placuszki, takich z cukinii jeszcze nie jadłam, ale chętnie wypróbuję :-)
    A u mnie placki ziemniaczane z kurkumą i sosem czosnkowym.
    http://kuchniaipodroze.blogspot.com/2014/02/placki-ziemniaczane.html

     
    • Kuchnia Biegacza

      17 lipca 2014 o 10:53

      Poleciała mi ślinka :) To musi być pyszne!

       
  6. ~tss

    8 lipca 2014 o 08:51

    Placki ziemniaczane zapiekane z serem polecam – http://www.stachurska.eu/?p=7158 . Mała porcja a wystarcza czteroosobowej rodzinie na cały posiłek.

     
  7. ~Gość

    8 lipca 2014 o 09:32

    Świetne placki.
    Polecam też z dodatkiem marchewki
    http://inews.com.pl/WordPress3/placki-z-cukinii-i-marchewki

     
  8. ~mariola

    8 lipca 2014 o 12:17

    mmm….są przepyszne :) a co powiesz na takie placki??
    http://zakateksmakosza.blogspot.com/2014/04/placuszki-z-cukinii-i-pieczarek.html

     
  9. ~Gosia

    8 lipca 2014 o 14:29

    Lepsze są z ugotowanym ryżem:
    1 cukinia starta na grubych oczkach ze skórką, wydrążyć nasiona
    1 worek ugotowanego ryżu
    2 ząbki pokrojonego czosnku
    2 jajka rozbełtane
    2 łyżki mąki
    oregano
    sól
    Smażyć placki na oleju
    Pycha !!!
    pieprz

     
    • Kuchnia Biegacza

      17 lipca 2014 o 10:54

      Dobry pomysł. Mam dużo cukinii więc wypróbuję tym razem z ryżem. Będą treściwsze ;)

       
  10. ~bułka z chlebem

    8 lipca 2014 o 15:10

    Bardzo dobre są Twoje placki, do mnie skocz na ziemniaki plasterki z boczkiem :)
    http://bulkazchlebem.pl/ziemniaki-plasterki-z-boczkiem

     
    • Kuchnia Biegacza

      17 lipca 2014 o 10:54

      O! Fajna weekendowa rozpustna opcja :)

       
  11. ~kasia

    8 lipca 2014 o 15:23

    Jedyny sposób na zdrowe odchudzanie i długotrwałe wyniki jest zmiana nawyków żywieniowych. Po co całe życie się odchudzać, to jest bardzo męczące dla naszego organizmu.
    Ja już z tym nie mam problemu, zmieniłam nawyki żywieniowe, ale pomógł mi w tym polecając mi świetny program konsultant Wellness(idealnafigura.com/gberes), schudłam zdrowo, bezpiecznie, co najważniejsze utrzymuje już ponad rok świetną figurę.Każdemu to polecam

     
  12. ~Patrycja

    9 lipca 2014 o 16:40

    Ciekawy przepis,uwielbiam cukinie :) POZDRAWIAM.

     
  13. ~Salaja

    10 lipca 2014 o 21:19

    Bardzo dietetycznie i pysznie :)Zapraszamy do nas. Ciekawe przepisy m.in. na niebiańskie ciasto truskawkowe :) http://salaja.blog.pl

     
    • Kuchnia Biegacza

      17 lipca 2014 o 10:55

      Dziękuję, zaproszenie przyjęte ;)

       
  14. Sylwia

    14 lipca 2014 o 19:33

    Cudowne są te greckie placuszki:)Uwielbiam:)

     
    • Kuchnia Biegacza

      17 lipca 2014 o 10:55

      To jest nas dwie ;)