RSS
 

Sałatka ze szpinakiem, szparagami, makaronem i halibutem

21 maj

sałatka sz4

Mamy maj, więc pozostańmy nadal przy szparagach ;) Tym razem w wersji light. Moja nieoceniona sąsiadka hoduje różne warzywa i owoce, a potem dzieli się tym na lewo i prawo, ku mojej zresztą wielkiej uciesze :) Tym razem dostałam od niej pyszne, jędrne, chrupiące liście szpinaku, dzięki którym powstała ta sałatka. Moim zdaniem to super regeneracja po bieganiu.

sałatka sz2

Potrzebujemy (porcja dla 2 osób):

2 porządne garście świeżych liści szpinaku

1 i 1/2 szklanki ugotowanego, drobnego makaronu (gwiazdki, kuleczki lub w kształcie ryżu)

150 g halibuta lub innej ryby

2 łyżki grubo siekanej natki pietruszki

100 g miękkiego koziego sera

Sos:

sok z 1/2 cytryny

3 łyżeczki miodu

1 łyżeczka musztardy

1/2 łyżeczki balsamico

2 łyżki oliwy

szczypta soli

sałatka sz1

Przygotowanie:

Szparagi obrałam i ugotowałam w osolonej wodzie około 15 minut. Halibita umyłam, posoliłam i upiekłam (160 stopni, 35 minut) w folii aluminiowej poprzedniego dnia. Połowę zjadłam, a druga była w sam raz do sałatki. Myślę, że zamiennie można użyć łososia lub pstrąga, a pewnie inne gatunki też dobrze by się skomponowały. Umyte liście szpinaku lekko porwałam i połowę wrzuciłam do miski. Posypałam połową: makaronu, pokruszonego halibuta, szparagów pokrojonych na 2-3 cm kawałki, natką pietruszki oraz koziego sera. Następnie ułożyłam drugą, taką samą warstwę. Przygotowałam sos przez wymieszanie wszystkich składników i polałam nim sałatkę. Kiedy postała pół godziny w lodówce nabrała głębi smaku.

sałatka sz3

Smacznego!

 

Tags: , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~nieznajoma .

    21 maja 2014 o 09:14

    Zapraszam na mojego bloga o zdrowiu, tam też można znaleźć kilka przepisów :)
    http://zdrowie-pl.blog.pl