RSS
 

Tarta ze szparagami

20 maj

TARTA1

Właściwie to ja nie wiem, czy powinnam ów wypiek nazywać tartą, czy quichem. A może fachowo to nazywa się jeszcze inaczej? Nie wiem.. nie jestem od nazywania. Jestem od gotowania ;) Użyłam tu gotowego ciasta francuskiego, co polecam ze względu na uniwersalność. Można z niego szybko zrobić coś, co zawsze będzie smaczne. Pod warunkiem, że ktoś nie musi rygorystycznie dbać o linię lub lubi ciasto francuskie. Tartę tę można zrobić także na kruchym cieście. Po wczorajszym bieganiu miałam smaczne jedzonko, ale uważam, że nadaje się nawet na spotkania towarzyskie.

Składniki (porcja dla dwóch osób):

2/3 opakowania ciasta francuskiego (lub kruchego)

około 8 sztuk białych szparagów (można oczywiście użyć zielonych)

kilka plasterków szynki szwarcwaldzkiej (dla hardcorowców może być boczek wędzony)

1 jajko

2 łyżki niskoprocentowej śmietanki

4-5 łyżek maślanki

2 łyżki tartego żółtego sera (można więcej) ;)

sól

TARTA2

Przygotowanie:

Białe szparagi obieramy i gotujemy w osolonej wodzie około 12 minut. Ciastem francuskim wykładamy foremki do zapiekania i wkładamy do piekarnika, aby się lekko podpiekły. U mnie było to 180 stopni przez 12 minut.  Zapewne lekko się wybrzuszą, ale wystarczy potraktować je brutalnie łopatką, by się spłaszczyły ;) W czasie, gdy ciasto się podpieka przygotowujemy zalewę. W misce mieszamy jajko ze śmietaną i maślanką. Można użyć tylko maślanki, obniżając kaloryczność, albo tylko śmietanki (będzie jeszcze smaczniejsze, ale bardziej kaloryczne). Dodajemy żółty ser, solimy i całość mieszamy. Na podpieczone ciasto układamy ugotowane szparagi – jeden obok drugiego. Zalewamy przygotowaną masą jajeczno-serowo-maślankową. Wierzch możemy fantazyjnie udekorować paskami pozostałego ciasta. Wstawiamy do piekarnika: pierwsze 12-15 minut pieczemy w temp. 200 stopni, później obniżamy temperaturę do 160-170 stopni i pieczemy kolejne 10-15 minut. Temperaturę i czas trzeba traktować bardzo orientacyjnie, ponieważ każdy piekarnik jest inny. Ja najczęściej używam funkcji termoobiegu, ale przy użyciu innej opcji pieczenia zmienia się czas i temperatura, dlatego najlepiej jest ustawić piekarnik na krótszy czas i bacznie obserwować nasz wypiek, aby w razie czego w porę zainterweniować ;)

TARTA3

Smacznego!

Szparagi to…

…istna bomba witamin i składników mineralnych. Zawierają witaminy B, B2, B6, C, K, kwas foliowy, karoten, a także sole potasowe, wapń, magnez, fosfor, fluor i żelazo. Polecane osobom z nadciśnieniem, gdyż zawierają mało sodu. Mają także działanie bakteriobójcze, a regularne ich spożywanie obniża ryzyko występowania takich nowotworów jak rak jelita grubego, odbytu i piersi.  Wpływają pobudzająco na nerki i regulująco na układ trawienny. Zwiększają krzepliwość krwi i zapobiegają pękaniu naczyń włosowatych. Mają dużo białka, ale mało kalorii – 20 kcal/100 g. O szparagach poczytaj też TUTAJ.

 
 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. anetka29

    20 maja 2014 o 13:42

    wow super kocham białe szparagi i już wiem co dziś mamy na obiadek :) mmm … zapraszam do mnie na deser :) http://ciapane.blog.pl/2014/05/20/tarteletki-z-malinami/

     
    • Kuchnia Biegacza

      21 maja 2014 o 09:00

      Dziękuję za przepis :) Warto mieć zawsze takie szybkie patenty na niespodziewanych gości. Na spodziewanych też ;)