RSS
 

Zupa szparagowa z ryżem

15 maj

szparagowa1

Skoro maj to szaleństwo szparagowe czas zacząć! Warzywo to zostało uznane za afrodyzjak ze względu na swój falliczny kształt. Wprawdzie jadłam tę zupę już wczoraj, ale jakiegoś szczególnego rozerotyzowania wewnętrznego nie odczuwam. Może za mało? A może działają tylko te sztuki, które zostały spożyte w całości, a nie pokrojone na kawałki? ;) Nie poprzestaję jednak w próbach i zjem drugą porcję, po czym będę bacznie obserwować reakcję.  Tymczasem podzielę się z Wami przepisem na tę przepyszną zupę.  Jest lekka i delikatna w smaku, a dodatek ryżu to łatwo przyswajalna energia. Przyznam się (tylko nikomu nie mówcie, dobra?) ;) że wczoraj przed snem chciałam tylko sprawdzić czy smaczna, a zjadłam cały talerz. Dlatego dziś do treningu biegowego dorzucam dodatkowe 3 km. Jest grzech – jest pokuta! Brakuje tylko żalu za grzechy ;)

Składniki:

1 pęczek szparagów (ja użyłam białych)

2 łodygi selera naciowego

1 średnia marchewka

kawałek jasnej części pora (kilka centymetrów)

1-2 łyżki posiekanego koperku

4 łyżki ryżu basmati lub błyskawicznych płatków ryżowych

1 łyżeczka niskoprocentowej śmietanki lub jogurt naturalny

1 łyżeczka klarowanego masła

sól

Przygotowanie:

Zagotuj ok. 1 l wody. Marchewkę obierz i pokrój np. w plasterki. Podobnie z selerem naciowym i porem. Wrzuć do wrzątku, posól i gotuj 5 minut. Szparagi obierz nożem do ziemniaków. Umyj i pokrój następująco: górną część odetnij na wysokości 1/4 i odłóż na później. Jest najdelikatniejsza i wymaga znacznie krótszego gotowania. Resztę pokrój na kawałki o długości 2-3 cm. Wrzuć do zupy i gotuj kolejne 5 minut. Po tym czasie dorzuć pozostałe czubki szparagów i gotuj ok. 8 minut. W oddzielnym rondelki rozgrzej masło i wrzuć ryż lub płatki ryżowe i mieszając smaż 2 minuty. Następnie dolej wodę trochę ponad poziom ryżu/płatków. Gotuj: płatki 3 minuty, ryż ok. 12-14 minut. Jeśli potrzeba dolewaj po trochu wody, ale tylko tyle, aby ryż go wchłaniał razem z masłem, na którym był smażony. Po ugotowaniu ryż dodaj do zupy. Zdejmij z gazu i dodaj śmietanę (lub jogurt naturalny) oraz koper.

Uwaga! Aby obniżyć kaloryczność zupy (choć i tak jest niewielka) można użyć jogurt naturalny zamiast śmietany, a ryż bez smażenia dodać bezpośrednio do zupy. Ale musicie wiedzieć, że podsmażany ryż daje właśnie ten niesamowity, specyficzny smak. Poza tym odrobina tłuszczu jest niezbędna do lepszego wchłaniania się witamin.

szparagowa2

Smacznego!

Szparagi to…

…istna bomba witamin i składników mineralnych. Zawierają witaminy B, B2, B6, C, K, kwas foliowy, karoten, a także sole potasowe, wapń, magnez, fosfor, fluor i żelazo. Polecane osobom z nadciśnieniem, gdyż zawierają mało sodu. Mają także działanie bakteriobójcze, a regularne ich spożywanie obniża ryzyko występowania takich nowotworów jak rak jelita grubego, odbytu i piersi.  Wpływają pobudzająco na nerki i regulująco na układ trawienny. Zwiększają krzepliwość krwi i zapobiegają pękaniu naczyń włosowatych. Mają dużo białka, ale mało kalorii – 20 kcal/100 g. ze Osoby ze stwierdzoną dną moczanową i kamicą moczanową oraz z uszkodzeniami stawów powinny wystrzegać się jednak jedzenia szparagów, ze względu na wysoką zawartość puryn.

szparagi

Niesamowite koszulki projektu Kuchni Biegacza do kupienia tutaj: DLA NIEJ iDLA NIEGO.

ONET wypromował ten przepis

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Monia

    15 maja 2014 o 14:39

    Oj, tak: szparagi! Jem już od Wielkiej Nocy i nie mogę przestać. Prawie codziennie robię coś z zielonymi patyczkami, bo te lubię najbardziej. Zastanawiam się nad mrożeniem lub suszeniem jak starożytni Rzymianie ;)

     
  2. ~Na zdrowie

    16 maja 2014 o 10:56

    Powiem sobie: „Hej, chłopie, też przecież potrafisz. Ugotuj!”
    Pomyślę sobie: „A może ten afrodyzjak zadziała?” :)

     
  3. ~Ewa

    11 maja 2016 o 22:08

    Moja modyfikacja: ryz brazowy a zamiast smietany zageszczam zblendowanymi warzywami. Jakies przyprawy? Ja dodalam pieprz bialy. Zupa wysmienita.

     
    • Kuchnia Biegacza

      12 maja 2016 o 08:53

      Haha :) Ja też nie byłabym sobą, gdybym nie modyfikowała potrawy, którą gotuję z czyjegoś przepisu :) Cieszę się, że smakowała. Swoim komentarzem przypomniałaś mi o tej pyszności. Dziś więc będzie zupa szparagowa :)

       
  4. ~Dorota Hamburg

    12 maja 2016 o 19:05

    Zielone szparagi nie nadaja sie na zupe…..Skad wiem??? Przez 4 lata pracoalam w Niemczech w restauracji w Zaglebiu Szparagowym…..

     
    • Kuchnia Biegacza

      12 maja 2016 o 19:32

      Fajne doświadczenie :) Ciekawe, czy po takim czasie można przestać lubić szparagi? :)

       
      • ~Dorota Hamburg

        13 maja 2016 o 18:05

        Doswiadczenie wspaniale.Nie przestalam lubic szparagi,mialam tez doczynienia poznac „miejsce” w jakim rosna,jak sa „kopane” jak trafiaja na sortownie—gdzie sa sortowane ….. i potem jak laduja na talerzu.
        Teraz mieszkam w Hamburgu ale tesknie za okolicami Berlina…… Pozdrawiam

         
  5. ~bułka z chlebem

    12 maja 2016 o 20:42

    Zupa godna polecenia :D U mnie zupa botwinka
    http://bulkazchlebem.pl/zupa-botwinka

     
  6. ~tss

    13 maja 2016 o 08:28

    Może się przyda: O witaminach i minerałach – http://www.stachurska.eu/?p=1659 .

     
  7. ~ObiadDomowy

    13 maja 2016 o 09:44

    Rewelacyjna zupa. Moje smaki. Polecam też tanie i szybkie obiady domowe http://www.przepis-kulinarny.pl/szybkie-i-tanie-przepisy-na-obiad-info20.html

     
  8. ~kasia

    13 maja 2016 o 13:49

    Najlepiej zdrowo się odżywiać, to oczywiście wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych.Też miałam z tym problem.Dobre kosmetyki nawet nie pomagały. I w końcu ktoś znalazł sposób aby zniknął u mnie ten problem. Teraz mówią, że wyglądam młodziej, lepiej. I faktycznie świetnie się czuję. Tajemnica polega na tym, że Odżywiam się zdrowo , jem owoce i warzywa, jem regularnie, Miałam jeszcze kilka kg do zrzucenia.Udało mi się :) poleciła mi koleżanka taki fajny program(idealnafigura.com/gberes),dzięki któremu od ponad 2 lat utrzymuję swoją wagę, nie mam żadnych dolegliwości a moja skóra wygląda o wiele lepiej niż przed kuracją.Super