RSS
 

Bryndzowe babeczki z brokułami i kurkumą

30 kwi

bryndza2

Efektem wszystkich moich podróży są kulinarne zakupy. Czy jadę biegać, czy zwiedzać, czy opalać się (napisałam to? naprawdę to napisałam??) ;) – zawsze dojrzę coś, z czego mogę potem coś ugotować. Teraz, przy okazji swojego pierwszego w życiu biegu górskiego w Szczawnicy, przywiozłam bryndzę. Lubię ten specyficzny, słonawy serek. Tym razem musiało być coś innego. Naprawdę wyszło pyszne i dodatkowo bardzo dekoracyjne. A dodatek kurkumy w zestawieniu z oliwą i pieprzem wraz z brokułem mają silne działanie antynowotworowe. Na dole strony Ważne! informacje – nie przeocz!

bryndza3

Potrzebujemy:

1 mały brokuł

200 g bryndzy

¾ szkl. maślanki

1 jajko

1 łyżeczka oliwy

1 łyżeczka kurkumy

1 mała cebulka

1 spory ząbek czosnku

sól

pieprz

Sos:

gęsty jogurt naturalny

odrobina papryczki chilli lub szczypiorek

sól

bryndza1

Przygotowanie:

Brokuł podziel na nieduże różyczki i najlepiej, dla zachowania ich właściwości antynowotworowych, ugotuj na parze. Jeśli nie jest to możliwe wrzuć do gotującej i osolonej wody na około 5 minut. Odcedź i pozostaw do przestygnięcia. Cebulkę i czosnek poszatkuj i podsmaż na 1 łyżeczce oliwy. Do miski wlej maślankę, dodaj jajko, bryndzę, sól, pieprz i kurkumę. Zmiksuj. Dodaj cebulkę z czosnkiem oraz ugotowany brokuł. Wszystko wymieszaj łyżką i wlej do muffinkowych foremek.  Wstaw do piekarnika (może być zimny) i piecz w 160 stopniach ok. 35 – 40 min. Przygotuj sos przez wymieszanie jogurtu z poszatkowaną chilli lub szczypiorkiem. Jeśli potrzebujesz posól. Najlepsze na ciepło :)

bryndza

Smacznego!

Brokuły znane są ze swych właściwości przeciwnowotworowych, dzięki zawartości sulforafanu, substancji chemicznej o właściwościach przeciwrakowych. Chronią przed rakiem piersi, prostaty, jelita grubego, szyjki macicy, żołądka, układu oddechowego, a także czerniaka. Mają też wpływ na regenerację układu odpornościowego, mózgu i kości. Najlepiej przygotowywać je na parze lub smażyć, gdyż podczas gotowania wypłukaniu ulegają substancje odpowiedzialne za właściwości antykancerogenne. Charakteryzują się również dużą zawartością witamin – A, E, K1, C, B1 oraz  mikroelementów: potasu, fosforu, wapnia (mocne kości), żelaza (tworzenie krwinek czerwonych w organizmie) i chromu (ważny w diecie odchudzającej). O brokułach czytaj także TUTAJ.

Kurkuma ma silne właściwości antynowotworowe, a także przeciwutleniające i bakteriobójcze. Najlepiej wchłania się w towarzystwie papryki, pieprzu oraz oliwy z oliwek, a więc tym wszystkim, co zostało użyte do wykonania babeczek.

 

Tags: , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Nz zdrowie

    1 maja 2014 o 07:01

    Zdrowe jedzenie może być smaczne, a czując wyobraźnią smak użytych produktów można mieć pewność, że Twoje dzieło kulinarne takie jest.
    Nic, tylko pozazdrościć smaku w realu. :)

     
    • Kuchnia Biegacza

      1 maja 2014 o 08:36

      Masz rację… doznania smakowe w realu – bezcenne ;)

       
  2. ~przepismamy

    1 maja 2014 o 07:07

     
  3. ~Anna

    1 maja 2014 o 08:42

    z bryndzą pycha, muszę zrobić, polecam http://winoiser.com/kategoria-produktu/sery/

     
    • Kuchnia Biegacza

      1 maja 2014 o 09:00

      A ja dzięki Tobie chyba wyprodukuję w końcu jakiś bardziej skomplikowany, niż halloumi i twaróg, ser :)

       
      • ~Anna

        1 maja 2014 o 09:27

        a zachęcam, bardzo łatwo wykonać, najgorszy pierwszy raz

         
  4. ~Gość

    1 maja 2014 o 09:44

    Świetne połączenie składników, pozdrawiam.
    Polecam też takie
    http://inews.com.pl/WordPress3/babeczki-z-pomidorami

     
    • Kuchnia Biegacza

      1 maja 2014 o 10:07

      Dziękuję :) Fajna i warta wypróbowania opcja :)

       
  5. ~Kopalnia Smaku

    1 maja 2014 o 09:53

    Bryndzę proponuję wykorzystać do takiej oto zapiekanki cukiniowo-serowej: http://www.kopalniasmaku.pl/przepisy/52-100041-zapiekanka_cukiniowo_serowa.html

     
    • Kuchnia Biegacza

      1 maja 2014 o 10:08

      Podoba mi się! :) W ogóle zapiekanki z serem są super!

       
  6. ~Ania

    1 maja 2014 o 10:04

    smakowite!:) a brokuły uwielbiam!:)

    Pozdrawiam i zapraszam
    http://fabrykapomyslow50.blogspot.com

     
    • Kuchnia Biegacza

      1 maja 2014 o 10:08

      Dziękuję za zaproszenie. Z przyjemnością skorzystam :)

       
  7. ~kasia

    1 maja 2014 o 10:48

    Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem. Nie mogła znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg. Brak mi było motywacji. Aż wreszcie znajoma poleciła mi coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gberes). Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te zbędne kg, wiem tylko, że nie głodowałam i jadłam ulubione potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)

     
    • Kuchnia Biegacza

      1 maja 2014 o 11:26

      Jestem zdecydowaną przeciwniczką wszelkich odżywek, dodatków, suplementów itp. Uważam, że właściwa dieta i zdrowy tryb życia zaspokoją potrzeby organizmu. Wspomaganie suplementami może jednak w niektórych uzasadnionych przypadkach być pomocne. Wybór należy do każdego z nas. I wbrew pozorom zdrowe odżywianie naprawdę może być łatwe :) Wiem, co mówię ;)

       
  8. ~bułka z chlebem

    1 maja 2014 o 11:58

    To prawda, brokuły są bardzo zdrowe i powinno się je jeść jak najczęściej. Spróbuj też mojej sałatki brokułowej
    http://bulkazchlebem.pl/salatka-brokulowa

     
    • Kuchnia Biegacza

      1 maja 2014 o 14:08

      Przepis przeczytałam i kradnę :) Tylko zamiast majonezu dodam jogurt :)

       
  9. ~Qchenne kaprysy

    1 maja 2014 o 13:25

    Mmmm, wyśmienite :)

     
    • Kuchnia Biegacza

      1 maja 2014 o 14:08

      Mmmm, tak ;)

       
  10. ~suzana

    1 maja 2014 o 14:19

    tak ,super pomysł na zdrowy pożywny posiłek…
    polecam zapiekankę brokułową pod beszamelem.zapraszam na mojego bloga.pozdrawiam

    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/zapiekanka-brokuowa-pod-beszamelem.html

     
    • ~Kuchnia Biegacza

      1 maja 2014 o 22:58

      Lubię warzywa pod beszamelem. Szczególnie dobry jest kalafior, ale i z brokułem też brzmi świetnie :)

       
  11. ~Barbara

    1 maja 2014 o 15:38

    Muszę wypróbować, coś czuję że smaczne te Twoje bryndzowe babeczki. A do tego podam sałatkę http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2013/07/ensalada-de-lechuga-saatka-ala-cezar.html . Zpraszm również i pozdrawiam

     
    • Kuchnia Biegacza

      1 maja 2014 o 21:28

      Sałatka – o tak! :)

       
  12. ~tss

    1 maja 2014 o 17:55

    Może się przyda: Naukowcy nowotwory chcą leczyć cukrem, zatrutym – http://www.stachurska.eu/?p=5764 .

     
  13. Żaneta Kot

    1 maja 2014 o 19:25

    Hmm… musi być smaczne, chętnie zrobię :)
    Zapraszam do zwiedzenia swojego bloga… http://robotkirecznezk.blog.pl/

     
    • Kuchnia Biegacza

      1 maja 2014 o 21:27

      Moja siostra też robi różne fajne rzeczy tego typu. Na pewno ja to zainteresuje :)

       
  14. ~Bunia

    2 maja 2014 o 21:26

    Ja jestem brokułowym pożeraczem, więc już napewno mogę stwierdzić, że ten przepis napewno by mi przypadł do gustu :) Pozdrawiam http://www.zainspirowanawkuchni.blogspot.com

     
  15. ~mniam mniam

    3 maja 2014 o 13:54

    łooooo zayebistyka i jakie proste to do! lubie lubie takie sprytne żarełko ;) bryndza i brokuł są mniaaaam ! w ogóle uwielbiam brokuła a ostatnio jak się dowiedziałąm, że MA UJEMNE KALORIE to ześwirowałam na na jego punkcie do cna :D swoją drogą nie moge przeżałować, że czekolada nie ma ujemnych kalorii :D :D :D łożesz ależ bym była turbo laską i to na czekoladowej diecie ehehe :D :D :D

    P.S. chcecie sobie porobić jaja przy majówce? :D to zapraszam do mnie: nie dość że dietetyczne to w ultra fantazyjnej formie :D http://ucztawloska.blogspot.com/2014/04/jajo-uroczo-sadzone-fantazyjnie.html

     
    • Kuchnia Biegacza

      3 maja 2014 o 14:25

      Na dietę czekoladową to i ja bym się przerzuciła. Nie zaprzestanę więc prób skonstruowania odchudzającej czekolady bez sztucznych dodatków ;) Kiedyś musi się udać! ;)

       
      • ~mniam mniam

        3 maja 2014 o 15:33

        zamawiam całą pierwszą wyprodukowaną partię ! :D :D :D

         
        • Kuchnia Biegacza

          3 maja 2014 o 17:06

          Negocjujmy! Proponuję połowę partii. Druga połowa dla mnie ;)